Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012


Κλινικός Φαρμακοποιός
1) Περιγραφή Επαγγέλματος

Ο/Η κλινικός φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας υγείας που κατέχει πλήρεις γνώσεις φαρμακοθεραπείας, φαρμακευτικής χημείας, αλληλεπιδράσεων φαρμάκου-φαρμάκου και φαρμάκου τροφών, καθώς και της σύγχρονης φαρμακευτικής τεχνολογίας.

2) Συνθήκες Εργασίας

Ο/Η κλινικός φαρμακοποιός είναι εξειδικευμένος φαρμακοποιός που σαν φυσικό του χώρο εργασίας έχει το Νοσοκομείο. Βρίσκεται δίπλα στον ασθενή και είναι υπεύθυνος για την φαρμακευτική θεραπεία του, χρειάζεται, λοιπόν, υπομονή και ευγένεια. Μία δυσκολία του επαγγέλματος είναι το γεγονός ότι απαιτεί ορθοστασία και η συνεχείς επαφή με χημικά προϊόντα εμποδίζει άτομα με αλλεργίες ή ιδιαίτερη ευαισθησία σε συγκεκριμένες ουσίες να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα.


3) Χαρακτηριστικά και ικανότητες


Ο/Η κλινικός φαρμακοποιός οφείλει να εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις του και να ενημερώνεται σε θέματα φαρμακευτικής και φαρμάκων. Επιπλέον, πρέπει να είναι κοινωνικός, ευγενικός και ήρεμος αφού συνδιαλέγεται με τους πελάτες.

4) Σπουδές


Για να γίνεις φαρμακοποιός απαιτείται τετραετής φοίτησης σε αντίστοιχο τμήμα Α.Ε.Ι. Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στην Ελλάδα για να πάρει ο φαρμακοποιός την ειδικότητα του κλινικού θα πρέπει να φοιτήσει επιπλέον δύο έτη έτσι ώστε να του απονεμηθεί ο τίτλος του διπλώματος ειδίκευσης στην κλινική φαρμακευτική.


5) Περιβάλλον Ενασχόλησης

Ένας/μια κλινικός φαρμακοποιός μπορεί να εργαστεί σε Νοσοκομείο, Στρατιωτικό, Δημόσιο ή Ιδιωτικό.

6) Προοπτικές και απολαβές

Το επάγγελμα έχει μέτριες οικονομικές απολαβές, ικανές όμως να ζήσουν μια μέση οικογένεια.